De programmeer schakeling

ISP

In Circuit Serial Programming, meestal afgekort tot ISP, is de meest praktische manier om je AVR te programmeren. Je kan de AVR dan programmeren terwijl deze nog in de schakeling zit. Dat kan in de experimenteerfase veel tijd schelen omdat je de AVR niet steeds hoeft over te zetten van de programmeerschakeling naar de experimenteerschakeling.

Schema

Onderstaande schema is de meest simpele versie van een ISP programmeerschakeling. Deze schakeling kan gebruikt worden in combinatie met AVRDUDE. De weerstanden vormen een stroombegrenser om de AVR en de parallele poort tegen overbelasting te beschermen. De weerstanden zijn geen beveiliging tegen verkeerd aansluiten of een te hoge spanning. De schakeling is geschikt voor bijna alle AVR's uit de AT90S, ATmega en ATtiny serie.

Let op! Deze schakeling bied vrijwel geen beveiliging voor de parallele poort van de computer. Het gebruikt is op eigen risico!

10-08-2010: Dit schema bleek al lange tijd een fout te bevatten. MOSI moet aangesloten worden op pin 9 van de parallele poort, maar was aangesloten op pin 8. Het schema is inmiddels bijgewerkt.

Programmer AVR programmer

Pinnummers

ATtiny2313 pinout ATtiny2313 pinout

Voeding

Voor de voeding van de AVR, de programmeerschakeling en de experimenteerschakeling voldoet een stabiele 5V die minimaal 100mA kan leveren. Een geschikte voeding is bijv. de Circuits Online 78xx voeding met een 7805 of een 78L05

Veiligere programmer

Ben je toch bang dat je per-ongeluk je parallele poort kapot maakt met deze programmerschakeling, dan kan je ook deze veiligere variant bouwen. De Circuits Online AVR programmer